Wellness | Infrarood | Sauna | Spa

Sauna

Sauna Schreurs Saniver In de traditionele sauna wordt de lucht opgewarmd. Deze hoge temperatuur is om zoveel mogelijk warmte aan het lichaam toe te voegen. Hierdoor wordt de huid intensiever gereinigd dan met een douche mogelijk is. Ook wordt de bloedcirculatie geactiveerd. Bij drie saunagangen wordt de weerstand verhoogd en ontspannen de spieren zich. De kunstmatige verhoging van de lichaams- temperatuur heeft dezelfde werking als bij echte koorts: de ziektekiemen worden gestoord in hun ziek makende werking en worden op deze manier bevochten. Sauna is dus een preventieve maatregel om gezond te blijven.

Regels voor de sauna

In tegenstelling tot de vele regels, die in de meeste sauna's worden opgehangen, zijn er maar weinig echte regels voor een geslaagd saunabad.

  • Een goede constructie en uitvoering van de sauna is belangrijk.
  • Een goede verwarming van de sauna. Het beste is 75°C tot 100°C.
  • Luchtvochtigheid rond de 10-20% relatieve vochtigheid.
  • Een goede ventilatie.
  • Je moet leren om een aangenaam saunabad te kunnen nemen. Wat een goed saunabad is, is voor iedereen individueel te bepalen.

Hoe verloopt een saunabezoek

Dit is een voorbeeld, er zijn vele afwijkingen mogelijk. Uitkleden - douchen - drogen - in de sauna zitten of liggen - zweten - kort met water op hete stenen op de verwarming de luchtvochtigheid verhogen voor een extra zweetstoot - eventueel met een takkenbos op de huid slaan om de bloedcirculatie te verhogen - afkoelen.

Bij ieder saunabad kan de afwisseling van opwarmen en afkoelen 2 tot 3 maal worden herhaald. Voor nieuwkomers wordt 2 maal saunagang aanbevolen.

Na het laatste afkoelen volgt het aankleden en, belangrijk, moet het verloren vocht weer aangevuld worden met niet-alcoholische dranken.

Het afkoelen kan gebeuren door een koude douche, een geleidelijke afkoeling in een koudwaterbad of het inwrijven met sneeuw of ijs. Het afkoelen is een belangrijk gedeelte van een saunabad en zou niet overgeslagen moeten worden.

Links   Sitemap   webdesign by Ellaweb