Wellness | Infrarood | Sauna | Spa

Wat is Infrarood straling?

Infrarood De zon die aan de hemel staat is een enorme energiebron waarvan de energie naar de aarde wordt getransporteerd door middel van elektromagnetische stralen. Van de totale straling die de zon uitzendt bereikt slechts een gedeelte ons aardoppervlak, daar een gedeelte van deze straling door de atmosfeer wordt geabsorbeerd.

De straling die ons aardoppervlak bereikt noemt men de "globale straling". Deze globale straling bestrijkt een gebied vanaf het Ultraviolette licht (UV) via het zichtbare licht en zo naar de infrarode straling (IR). Het zijn de infraroodstralen die verantwoordelijk zijn voor het warmte transport van de zon naar de aarde.

De stralen van een kunstmatige bron zijn van dezelfde soort als die van de zon. Het grote voordeel is dat we met de kunstmatige stralen juist kunnen bepalen wat we wensen en niet afhankelijk zijn van bewolking of andere belemmeringen. Alle warmte die we op afstand voelen worden getransporteerd door infrarood stralen. Ook de warmte die we voelen van de kachel of de verwarming, van een verlichtingslamp, of van een ander menselijk lichaam.

Wat gebeurt er in een Infraroodcabine?

In een Infraroodcabine worden deze infraroodstralen door elektrische stralers opgewekt en zo geplaatst dat zij optimaal op de aanwezige personen in deze cabine worden gericht. Deze infraroodstralen stralen hebben de juiste golflengte voor een optimale inwerking op ons gestel.

In de Infraroodcabine kunnen we ook de omgevingstemperatuur doen stijgen naar 40 of 60° C. Hierdoor kunnen we een dubbel effect verkrijgen, namelijk de indringing van de infraroodstralen in ons lichaam en een aangename omgevingstemperatuur die ons lichaam nog meer aanzet tot transpireren.

Personen die niet zo houden van de warme omgevingstemperatuur kunnen ook van de weldadige effecten van de infraroodcabine genieten met b.v. de deur open.

Wat zijn de eigenschappen van Infraroodstraling?

De uitgezonden infraroodstralen in een infraroodcabine kunnen tot vier mm. diep in het lichaam doordringen. Deze energie is zo op het lichaam afgesteld dat ons lichaam tot 93 % van deze energie kan opnemen.

Door deze diepe indringing in het lichaam ontstaat een opwarmingseffect diep in het spierweefsel en in de inwendige organen. Het lichaam reageert hierop met een stijging van zowel hart- als pols slag. Deze inwerking op het hart zorgt voor een training met conditie effect.

Medische onderzoeken bevestigen dat het infraroodcabine gebruik een hart training veroorzaakt, daar het lichaam zijn temperatuur wil doen zakken en daardoor de hartslag verhoogt. Gelijktijdig gaat ons lichaam al zijn mogelijke afkoelings systemen in werking zetten. Het voornaamste van deze systemen is het transpireren. Voor de opbouw van 1 gram transpiratievocht, verbruikt ons lichaam 0.586 Kcal. Zo kan een persoon met een gemiddelde conditie in een infraroodcabine gemakkelijk een halve liter transpiratievocht afscheiden en daarbij 300 Kcal. verbruiken. Dit komt overeen met een inspanning als een afstand trimmen van 3.5 tot 5 km. Een persoon met een aan de warmte gewende conditie kan hierdoor eenvoudig zonder nadelige gevolgen 600 tot 800 Kcal. verbruiken.

Het verloren gegane vocht kan gemakkelijk, door het drinken van water, vruchtensappen e.d. teruggewonnen worden, zonder daarom de verbruikte calorieën terug aan te vullen.

Als vet door transpiratie uitgescheiden wordt, neemt het zware metalen mee die niet door de nieren en longen afgescheiden worden. Deze uitscheiding van zware metalen gebeurt echter niet door transpireren bij conditie training en evenmin bij het transpireren in een traditionele sauna. De grootste toxische aanwezigheid is in vet en cholesterol, zowel in onze voeding als in ons lichaam.

Hoe gebruikt u de infraroodcabine?

 • Drink regelmatig, voor en na het gebruik, mineraalwater.
 • Een douche of een bad voor het gebruik kan het transpireren bevorderen.
 • Uit hygiënisch oogpunt neemt u voldoende handdoeken mee in de cabine; voor op de zitbank, voor onder uw voeten, en om de transpiratie af te vegen.
 • Bij de eerste tekenen van een verkoudheid of griep kunnen eerdere sessies het afweersysteem versterken en tot een vermindering van de virus productie bijdragen. Raadpleeg uw arts bij deze of andere ziektes.
 • Als u na verloop van tijd aan de warmte gewend raakt, kunt u de tijd van een sessie naar 40 minuten of meer brengen. Dit kan zeer nuttig zijn voor weefsel en cellen, die bij een optimale temperatuur tot een sterkere structuur opbouwen. Deze moeten dus door aangepast voedsel worden bijgevuld. Bespreek dit eerst met uw arts.

Zijn er zaken waarop men dient te letten?

De informatie in dit bericht dient enkel en alleen ter verspreiding van kennis op dit gebied. Geen enkele paragraaf kan als behandeling of geneeskundige methode aangewend worden, noch als dusdanig geïnterpreteerd.

Als u ziek bent of als u medicatie gebruikt, dient u eerst uw arts te raadplegen alvorens een infraroodcabine te gebruiken. Omdat de combinatie van deze medicatie en de infrarood energie een bijkomende uitwerking zou kunnen hebben of enige andere reactie. Het is af te raden de normale lichaamstemperatuur te verhogen bij nierstoringen, chronische Erythenatodes en Multiple Sclerose.

Het is vanzelfsprekend dat bij een verergering van eender welke ziekte of toestand, bij het gebruik van een infrarood warmte cabine, u het gebruik dient te stoppen. Voor gezonde mensen zijn er gewoonlijk geen beperkingen bij een normaal gebruik van de infraroodcabine, zouden er zich toch abnormale of problemen voordoen raadpleeg dan uw arts. Bij zwangerschap, hoge bloeddruk, infecties of bij chirurgische implantaten, verdient het aanbeveling voor het gebruik de toestemming van de behandelende geneesheer te vragen.

Is het gebruik van een infraroodcabine gelijk aan het gebruik van een traditionele sauna?

In een infraroodcabine wordt slechts 20% van de stralingswarmte voor de verwarming van de lucht gebruikt, de overige 80% worden rechtstreeks in lichaamswarmte omgezet. De infraroodstralen kunnen tot een diepte van vier mm in het lichaam doordringen. Daardoor kan een infraroodcabine zijn gebruiker dieper en effectiever verwarmen, omdat bij een traditionele sauna het grootste deel van de energie wordt gebruikt voor de opwarming van de lucht.

De infrarood energie van een infraroodcabine kan het transpiratie volume in vergelijking met een gewone sauna meer dan verdubbelen, terwijl ze met beduidend lagere temperaturen werkt, namelijk ongeveer 50°C tegenover 90° tot 100°C. Deze lagere temperatuur is minder gevaarlijk als men risico voor vaatvernauwende factoren vermijden wil.
Gelijktijdig is het aangenamer om tijdens het cabine gebruik lucht van 40° tot 50°C in te ademen dan lucht tot 100°C. Daardoor wordt de infraroodcabine meer geapprecieerd omdat de ingeademde lucht aangenamer is en men zelf deze luchttemperatuur kan regelen door meer of minder verse lucht in de cabine te laten. Hierdoor treedt een hoger gevoel van welbehagen in.

Een infraroodcabine kan men zelfs gebruiken met openstaande deur wanneer men enkel de dieptewerking van de infrarood stralen wenst te benutten.

Een gewone sauna heeft een opwarmtijd nodig van ongeveer een uur, terwijl de infraroodcabine slechts 5 tot 10 minuten nodig heeft. Daarom is, zeker voor privé gebruik, een infraroodcabine veel interessanter en voordeliger. U bespaart niet alleen op uw budget maar ook op de belasting van het milieu door minder energie verbruik.

Voordelen van infrarood.

 • Snel en effectief plaatselijk of algeheel afslanken door enorm energieverbruik.
 • Een aanzienlijke verbetering van de conditie, doordat veel lichaamsfuncties actiever worden. Verhoogt de vitaliteit.
 • Een sterk verbeterde stofwisseling: beweging zorgt er op natuurlijke wijze voor dat de reinigingsfuncties actief zijn.
 • Vergrote bindweefselelasticiteit en de directe verbetering van de doorbloeding, waardoor bij vermoeide, zware benen de klachten duidelijk kunnen verminderen.
 • Versterking van het afweersysteem
 • Verlichting voor veel reumatische en gewrichtsklachten
 • Bestrijding van de zogenaamde sinaasappelhuid (cellulitis)
 • Afvoer van toxische afvalstoffen
 • Bestrijding van oververmoeidheid, stress, hoofdpijn en slaapstoornissen
 • Gezondere huidskleur. Door de afvoer van afvalstoffen uit de huid door transpiratie zal een aanzienlijke verbetering van acne, psoriasis en exceem optreden.
 • Een natuurlijke spieropbouw door de spierinspanningen en verjonging van het figuur. Ontspant en versoepelt de spieren.
 • herstel van blessures en wondgenezing bij verstuikingen, gewrichtsontstekingen en spierpijn.

Afdrukbare info Infrarood

Links   Sitemap   webdesign by Ellaweb